Wróć do archiwum gdzie się wszystko zaczyna

Wróć do archiwum (albo spis treści po prawej) gdzie się wszystko zaczyna

Zalecenia profilaktyki żywieniowej


Zalecenia profilaktyki żywieniowej 

- są to założenia przedstawione według Komitetu Żywienia Człowieka PAN, Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (Żywienie człowieka, J. Gawęcki str.467)

1) Jedz regularnie, co najmniej 3 posiłki dziennie, każdy dzień rozpoczynając od śniadania.
2) Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3) Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane.
4) Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurt, albo kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu.
5) Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych, dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych.
6) Ograniczaj ilości spożywanego tłuszczu. Przy sporządzaniu potraw zastępuj tłuszcze zwierzęce olejami lub oliwą z oliwek.
7) Ograniczaj spożycie soli kuchennej ??? maksymalnie 1 płaska łyżeczka dodawana do potraw. Nie dosalaj.
8) Zachowaj umiar w jedzeniu tłuszczu i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw.
9) Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywieniem energii (kalorii).