Na początek trzeba zacząć od podstawowych pojęć by w przyszłości łatwiej można było manipulować informacjami
- kcal/kj kaloria (cal) jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania wody o 1 *C w ciśnieniu 1 atmosfery; podstawową jednostką energii w układzie SI jest dzul (j)
1 kilokaloria [kcal] = 1000 [cal]
1 kilojul [kJ] = 1000 [J]
1 [kcal] = 4,184 [kJ]
Wartość energetyczną żywności oznacza się za pomocą tzw. równoważników energetycznych: fizycznych i fizjologicznych
Równoważnik Atwatera (bardziej popularny, używany powszechnie do obliczeń), który dotyczy energii netto, czyli energii przyswajalnej, uzyskanej z żywności po uwzględnieniu strawności i przyswajalności. I tak:
dla 1 [g] białka - 4,0 [kcal]
dla 1 [g] tłuszczu - 9,0 [kcal]
dla 1 [g] węglowodanów - 4,0 [kcal]
Dodatkowo do obliczania wartości energetycznych określa się następujące składniki:
dla 1 [g] alkoholu etylowego - 7 [kcal]
dla 1 [g] kwasów organicznych - 3 [kcal]
dla 1 [g] polioli - 2,4 [kcal]
Podstawowe informacje na temat produktu umieszczane są na etykietach opakowań jednostkowych jest to podstawowe źródło na temat produktu. Istotne jest by każdy zwracał uwagę co kupuje i konsumuje. Dlatego czytajcie te napisane małymi literkami na produkcie informacje.;)
- określenie dziennego zapotrzebowania ( ciężko mówić o dokładnym określeniu dla całej grupy gdyż każdy jest indywidualną jednostką i są to wartości tylko mające zbliżyć mniej więcej zapotrzebowanie organizmu)
Grupy ludności | Zapotrzebowanie grupy [kcal] |
Dzieci 1-3 lat | 1300 |
Dzieci 4-6 lat | 1700 |
Dzieci 7-9 lat | 2100 |
Chłopcy 10-12 lat | 2600 |
Dziewczęta 10-12 lat | 2300 |
Młodzież męska 13-15 lat | 3000-3300 |
Młodzież męska 16-20 lat | 3200-3700 |
Młodzież żeńska 13-15 lat | 2600-2800 |
Młodzież żeńska 16-20 lat | 2500-2700 |
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka | 2400-2600 |
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana | 2800-3200 |
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka | 3500-4000 |
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka | 4000-4500 |
Kobiety 21-59 lat praca lekka | 2100-2300 |
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana | 2400-2800 |
Kobiety 21-59 lat praca ciężka | 2900-3200 |
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) | 2800 |
Kobiety karmiące | 3400 |
Mężczyźni 65-75 lat | 2300 |
Mężczyźni powyżej 75 lat | 2100 |
Kobiety 60-75 lat | 2200 |
Kobiety powyżej 75 lat | 2000 |
- wyliczenie własnego zapotrzebowania na energię
Dla każdego:
Wiek-
Płeć-
Waga-
Wzrost-
1. Obliczanie własnego BMI (body mass index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (w metrach).
BMI= [masa ciała(kg)]/[wzrost(m)]2
- < 16,0 – wygłodzenie
- 16,0–17,0 – wychudzenie
- 17–18,5 –niedowaga
- 18,5–25,0 – wartość prawidłową
- 25,0–30,0 – nadwaga
- 30,0–35,0 – I stopień otyłości
- 35,0–40,0 – II stopień otyłości
- ≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)
2. Obliczanie własnej podstawowej przemiany materii (PPM)
- PPM (kcal) dla kobiet = 665,09 + 9,56 x waga (kg) + 1,85 x wzrost (cm) - 4,67 x wiek
- PPM (kcal) dla mężczyzn = 66,47 + 13,75 x waga (kg) + 5 x wzrost (cm) - 6,75 x wiek
- niski (praca siedząca) – 1,3
- średni (regularna aktywność fizyczna- czyli w praktyce albo niezbyt ciężka praca fizyczna, albo codzienne kilkunastominutowe ćwiczenia) – 1,5
- wysoki (duża regularna aktywność fizyczna – ciężkie prace fizyczne, intensywne treningi sportowe) – 1,7
Przykładowe Obliczenia:
BMI= [masa ciała(kg)]/[wzrost(m)]2
BMI= 75 kg/(1,72m)2
BMI= 75kg/2,958m2
BMI= 25,35 kg/m2
Wynik świadczy o lekkiej nadwadze;)
PPM
- dla mężczyzn = 66,47 + 13,75 x[waga](kg) + 5 x[wzrost](cm) - 6,75 x[wiek]
PPM=66,47 + 13,75 x 75kg + 5 x 172 cm – 6,75 x 23
PPM= 66,47 + 1031 + 860 – 155,2
PPM= 1802,3 kcal
Aktywność fizyczna przyjmuję za niską (1,3) więc przemnażam PPM x Aktywność fizyczna
1802,3 x 1,3= 2343 kcal/dobe
Wnioskując dzienne zapotrzebowanie jest równe 2343 kcal/dobę.
Powoli brniemy do przodu:)
Co sądzicie o przedstawionym przeze mnie podstawowym rozwiązaniu??;)
Co sądzicie o przedstawionym przeze mnie podstawowym rozwiązaniu??;)
Proszę o czytanie postów od początku
(czyli od wprowadzenia by być na bieżąco z prezentowanymi informacjami)
(czyli od wprowadzenia by być na bieżąco z prezentowanymi informacjami)